Seismic Unix Can’t Open SU File

Seismic Unix (SU) is a free software seismic processing. SU is not a replacement for commercial seismic packages. Commercial seismic software packages are industrial-strength utilities designed for the express purpose of production-level seismic processing.

A problem when use data in SU format is compatibility with other SU format in other computer. For example. We compile SU code at Computer I and Computer II. When we create SU file at Computer I, we can not open that file at Computer II. This is because swapping data. I try to open two that SU file with hex editor and I get this this information.

When we try to open File I at Computer II, we can get error message :

fgettr.c: on trace #1, number of samples in header (0) differs from number for first trace (0)

We must swapping File I at Computer II so we can use File I at Computer II. Use this command to solve that problem :

suswapbytes <FileI.su format=0 ns=753 >FileIC.su

You must know the number of sample from File I to swapping that data.

3 thoughts on “Seismic Unix Can’t Open SU File

  1. Mas Toto, kira-kira ngerti nggak kenapa bisa kayak gitu?
    Saya ada 2 komputer, yang 1 pake RHEL 4.x 1 lagi pake RHEL 5.x kok file SU yang dihasilkan bisa beda yah? padahal sama-sama intel, sama sama little endian, versi SU yang dipake juga sama… heran…

    • Terimakasih Nugroho atas kunjungannya. Itu sebenarnya karena pengaruh kita mengaktifkan settingan XDR saat menginstall seismic unix. Jika ingin hasil file seismic unix kita dapat dibaca langsung di komputer lain, kita harus menon-aktifkan semua settingan XDR saat menginstall.
      Coba buka file Makefile.config pada folder installasi seismic unix : Cari line seperti dibawah ini (sekitar baris 101 an) :

      ########################################################################
      # XDR is the external data representation. This flag, required for
      # installations on all 64 bit machines, is to provide data portability
      # among all platforms.
      #
      # Default is to not set the SUXDR option
      #XDRFLAG =

      # uncomment this if you want to install with XDR
      #XDRFLAG = -DSUXDR

      # for XDR under Linux and Mac OS X, Free BSD, and Open BSD
      #XDRFLAG = -DSUXDR -D_BSD_SOURCE
      ########################################################################

      Setelah itu coba compile ulang seismic unixnya.
      Demikian juga pada komputer yang lain saat menginstall seismic unix juga dimatikan settingan XDR nya.
      Harusnya sih dengan metode ini masalah ini bisa tidak muncul.

      Terimakasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.